”Lyhyessä aikataulussa tehty erikoinen kohde rakennettiin ongelmitta ja yhteistyö R4:n kanssa oli mutkatonta. Hauska projekti.”

Katariina Saelan
Metsä Group Oy

Metsä Groupin vierailukeskuksen laavu on puuta parhaimmillaan

Metsä Groupin vierailukeskus Nemus Futurum sijaitsee Lohjan Kirkniemessä. Sen tarkoitus on esitellä elämyksellisellä ja täysin uudella tavalla suomalaista, kestävää metsän- ja luonnonhoitoa. Interaktiivinen, lisättyä todellisuutta ja GPS-paikannusta hyödyntävä kierros kestää yhteensä noin kolme tuntia. Yksi sen elämyksistä on noin puolivälissä reittiä oleva täyspuinen laavu sekä kaksi Huussi-nimeä tottelevaa kuivakäymälää. Näiden rakentajana olimme luonnollisesti me. R4:n aiemmin onnistuneet projektit Metsä Groupin kanssa ohjasivat asiakasta valitsemaan meidät myös tähän projektiin. Koko kierroksessa kärkenä on ekologisuus ja se näkyy myös laavun suunnittelussa. Alusta asti laavusta haluttiin jotain muuta kuin perinteinen suomalainen laavu – ja jotain muuta myös tehtiin.

Projekti sujui kaiken kaikkiaan suhteellisen ongelmitta, erityisesti hyvän suunnittelun ja pohjatyön ansiosta. Laavu on täyspuuta ja erityisen mallinsa vuoksi sen rakentaminen vaati hieman ylimääräistä aivoratasten pyörittelyä. Lehtikuusikansi ja jämäkkää Kerto LVL:ää olevat rakenteet ovat näyttäviä, mutta aiheuttavat omat haasteensa rakentamiselle.

Laavu koottiin lopulta neljästä palasta, joista painavin oli 500 kiloa. Osat nostettiin paikalleen nosturilla, ja tässä kohtaa erityisesti nousi arvoon arvaamattoman tarkasti valettu perusta. Vain muutaman millin toleranssi oli huomioitu erinomaisesti ja osat istuivat paikalleen juuri eikä melkein. Laavu viimeisteltiin pärekatolla, jonka aluslautana oli onneksemme juuri sahalta tullutta kuusilautaa. Muutoin jämäkän kuusilaudan tuoreus nimittäin mahdollisti taivuttelun erikoisempaan muotoon. Myöskään käymälät eivät olleet aivan perinteiset – ne kasattiin kolmion muotoisista lehtikuusipaloista.

Projekti lyhyesti:

Tilaaja:
Metsä Group Oy
Valmistuminen:
06/2019

Mitä tästä projektista opimme?

Erikoisessa sijainnissa ja uniikkia materiaalia oleva rakennus vaatii paljon suunnittelua etukäteen. Voit lukea blogistamme (linkki blogiin) lisää behind the scenes -materiaalia ja parhaat oppimme vastaavista projekteista.