”Muji Finlandin rakennusprojektin aikataulu oli erittäin tiukka ja yli 4000m2 tila uusittiin lattiasta kattoon. R4 Korjausurakointi toteutti hankkeen aikataulusta, yksityiskohdista ja laadusta tinkimättä.”

Jin Cheung
Muji Finland

Euroopan suurin Muji-liike valmistui tiukassa aikataulussa ja tiiviillä yhteistyöllä

Muji on Japanista lähtöisin oleva kodin sisustustavaroita, vaatteita ja elintarvikkeita myyvä ketju. Sen Suomen lippulaivaliike valtasi koko Kampin kauppakeskuksen neljännen kerroksen marraskuussa 2019. Tiukka aikataulu, haastava työmaasijainti sekä iso kansainvälinen asiakas kuulostivat juuri sellaisilta haasteilta, joihin R4:n suorastaan täytyi tarttua. R4 valikoitui projektin pääurakoitsijaksi kulttuurintuntemuksen, dynaamisen porukkansa sekä aiemmin onnistuneiden projektien ansiosta. Mujin edustajat kiinnostuivat aiemmasta tekemisestämme ja homma päästiin aloittamaan nopeasti. Ja hyvä niin, sillä 4000 m2:n kokoinen tila tuli uusia listoja myöten vain neljässä kuukaudessa.

Projektin alussa suunnitelmat olivat selvät, joten luonnollisesti ne menivät matkan varrella täysin uusiksi. Suunnitelmien sovittaminen suomalaisiin olosuhteisiin, materiaaleihin ja turvallisuusmääräyksiin vaati soveltamista sekä meiltä että asiakkaalta. Lopulta R4 oli suuressa roolissa myös koko liikkeen suunnittelemisessa. Koska asiakas matkusti projektia varten Japanista asti, suunnitelmia tarkennettiin kokonaisilla suunnittelupäivillä sekä yhden viikon suunnittelumaratonilla, johon osallistui asiakkaan ja R4:n edustajien lisäksi arkkitehti ja muut yhteistyökumppanit.

Koska hyvin suunniteltu ei ole muuta kuin hyvin suunniteltu, täytyi työhön tarttua nopeasti. Koko ajan toiminnassa olevan kauppakeskuksen neljännen kerroksen rajaaminen työmaaksi, sekä työmaakulun ja asiakkaiden liikkumisen turvallinen varmistaminen oli haastavaa, muttei mahdotonta. Eniten häiriötä aiheuttavat työtehtävät toteutettiin yötöinä.

Muji-liikkeille yhteistä on, että niiden materiaalit ovat kestävän kehityksen mukaisia ja kierrätettyjä. Suunnitelmat sisälsivät paljon luonnonmateriaalia, kuten vanhaa hirsilautaa, sekä kierrätettyä teräslevyä. Pitkäaikaisen kumppanimme avulla materiaalit löydettiin tehokkaasti ja tyylikkäästi.

Projekti lyhyesti:

Tilaaja ja rakennuttajakonsultti:
Muji Finland
CBRE
Valmistuminen:
11/2019

Urakkamuoto:

Kokonaisurakka

Pinta-ala:

4000 m2

Työmaalle perehdytettyjä:

350

Lapin kelopuuta:

11 km

Mitä tästä projektista opimme?

Tiukassa aikataulussa suunnitelmien tarkkuus, soveltamismahdollisuudet ja yhteiset palaverit löytävät aivan uuden merkityksen. Epäuskon iskiessä istuimme alas koko projektityöryhmän kesken, kirjasimme kaikki työvaiheet ja nimesimme niille vastuuhenkilöt. Tämä johti siihen, että jo hyvissä ajoin ennen avajaisia tiesimme homman onnistuvan aikataulussa. Koska aikataulu oli tiukka, hyllytys alkoi korjaustöiden ollessa vielä kesken. Järjestelimme työt niin, että yksi osio tehtiin valmiiksi ja rakennustyöt siirtyivät hyllyttäjien tieltä seuraavaan osioon.

Niin, ja pitsauuni.

Opimme myös, että jos tilaan on tulossa pitsauuni, kannattaa varmistaa, että se muurataan paikalleen vasta rakennusvaiheessa. Siirsimme lopulta valmiiksi muuratun 2000 kilon pitsauunin nosturilla seinässä olevan aukon kautta tilaan, sekä teollisuusmuuttofirman avulla tiskin taakse. Mutta, menihän se näinkin!

Toimitilat

Fastemsin toimisto- ja tuotantotilojen uudistus

Toimitilat

Itämerenkatu 3:n toimitilauudistus